Overhold arbejdsmiljølovens krav til din hjemmearbejdsplads

sådan overholder du kravene til en hjemmearbejdsplads

Overhold arbejdsmiljølovens krav til din hjemmearbejdsplads

Det kan være nødvendigt at arbejde hjemmefra engang imellem. Men kender du reglerne for en hjemmearbejdsplads?

ur ikonLæsetid: 3 min.

Hvilke regler gælder for en hjemmearbejdsplads?

Arbejder du i gennemsnit mindst én arbejdsdag om ugen, skal du overholde kravene i arbejdsmiljølovgivningen. Herunder stilles der krav til indretningen, dine kontormøbler og arbejdsredskaber.

Ifølge arbejdsmiljøloven har arbejdsgiveren ansvaret for, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige både på arbejdspladsen og derhjemme hos den enkelte medarbejder.

Medarbejderen skal også medvirke til, at arbejdsforholdene i hjemmet er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige, da arbejdsgiveren ikke er berettiget til at kontrollere arbejdsforholdene i medarbejderens hjem.

Ifølge arbejdsmiljølovgivning skal din hjemmearbejdsplads opfylde de samme regler for arbejdsmiljø som arbejdspladsen, hvis du opfylder ét af disse krav, når du arbejder hjemmefra:

  • Hvis du udfører skærmarbejde i hjemmet i gennemsnit mindst én arbejdsdag om ugen
  • Hvis du regelmæssigt arbejder mindst 2 timer de dage, hvor du arbejder hjemme, og det tidsmæssigt svarer til mindst en dag om ugen – og i øvrigt arbejder ved skærmen mindst 2 timer dagligt.

Medarbejdere har ret til erstatning ved arbejdsskader. Her gælder det både på arbejdspladsen og hjemmearbejdspladsen.

Du kan læse mere om arbejdsmiljøloven for hjemmearbejdsplads her.

APV gælder også for hjemmearbejdspladsen

Vidste du, at både distancearbejde og hjemmearbejdspladsen skal fremgå af arbejdspladsvurdering (APV)?

Arbejdsmiljøorganisationen på din arbejdsplads (kan efter aftale med dig), komme hjem og tjekke forholdene, hvis du har hjemmearbejde én dag om ugen eller derudover. Her kan du få rådgivning om f. eks. indretningen af arbejdspladsen.

Opnå en skattefri hjemmekontor på bruttolønsordning

Hvis man som virksomhed vil sørge for at holde produktiviteten helt i top, så er gode arbejdsforhold i hjemmet en afgørende forudsætning. I de fleste tilfælde kan det være dyrt at anskaffe sig en komplet hjemmearbejdsplads, men bruttolønsordningen åbner op for helt nye muligheder for at anskaffe sig en hjemmearbejdsplads helt billigt.

Der er mange fordele ved at vælge en bruttolønsordning. Du kan anskaffe dig nye kontormøbler til din hjemmearbejdsplads helt skattefrit.

Du som arbejdsgiver vil ikke få direkte udgifter ved bruttolønsordningen men en mindre likviditetsforskydning.

Hjemmekontor indretning?

Der skal være nogle basisting på plads såsom en computer, telefon, internet, adgang til databaser, regnskabssystem eller anden infrastruktur.

Der stilles også krav til dine kontormøbler, selvom du arbejder hjemmefra. Det er afgørende, at du indretter dit hjemmekontor ergonomisk rigtigt af hensyn til både din fysik og produktivitet. Hvor meget får du lavet, hvis du ligger i sofaen med bærbaren? Hvor ondt i ryggen har du efter en lang arbejdsdag, hvor du har siddet på en spisebordsstol i flere timer?

Krav til arbejdsbord
Arbejdsbordet skal være tilstrækkeligt bredt og dybt til at opnå en fleksibel opstilling af skærm, tastatur og andet tilbehør. Jo større din skærm er, desto større afstand skal der være mellem dine øjne og skærm. Bordet skal også kunne passe i højden til dig. Her anbefaler vi højdejusterbare borde, så har du også altid muligheden for at variere din arbejdstilling i løbet af arbejdsdagen.

Variation og bevægelse er nøglen til gode arbejdstillinger

Krav til arbejdsstol
Din arbejdsstol skal være stabil og justerbar. Stolen skal kunne indstilles i højden og sædet, så den passer til dig og dine behov. En god ergonomisk kontorstol skal give dig mulighed for at variere sædehældningen, sædedybden og ryglæn uafhængigt af hinanden. Bemærk, hvis du låner en andens kontorstol, så skal du indstille stolen rigtigt. Den nuværende indstilling på stolen passer nødvendigvis ikke med dit behov, og derfor vil stolen ikke kunne støtte dig optimalt i de timer, du bruger den.

arbejdsstilling

Har du en ergonomisk kontorstol, så er det meget vigtigt, at du får stolen indstillet rigtigt. Forkert indstilling af arbejdstolen giver smerter i nakke, skuldre og ryg. Vi anbefaler som udgangspunkt at man læser brugsanvisningen på kontorstolen for, at lære den godt at kende. Dernæst kan du starte med at indstille sædehøjden, så begge fødder er placeret fladt på gulvet og armene kan hvile på bordet eller på kontorstolens armlæn.

Belysning
Belysning er også vigtigt. Dårlig belysning kan medføre hovedpine og irretere øjnene. Dermed kan det påvirke din produktivitet og helbred negativt. Ved vedvarende læsning, skal der være en arbejdslampe til rådighed, der kan give 500 lux. Har du mulighed for at sidde ved vinduet og få noget dagslys, vil vi anbefale dig til enhver tid at gøre dette. Vær opmærksom på, at din computerskærm ikke må placeres sådan, så du har ryggen vendt mod vinduet. Det kan nemlig giver reflekser og spejlinger i skærmen.

Bærbar PC
Når der arbejdes over 2 timer dagligt dagligt og sammenlagt ca. en dag pr. arbejdsuge, så skal der anvendes eksternt tastatur og mus. De kan f. eks. være når du arbejder tre gange om ugen derhjemme med en bærbar i to timer pr. dag.

Optimer din hjemmearbejdsplads

Det er vigtigt at have ergonomiske kontormøbler, hvis man har meget stillesiddende arbejde. Vi har et godt udvalg af hæve sænkeborde, kontorstole, bordlamper og meget mere til hjemmearbejdspladsen, der lever op til kravene for arbejdsmiljø. Der er lige nu hurtig levering på mange af dem. Se vores udvalg lige her.

Vores bedste produkter til hjemmearbejdspladsen

Del denne artikel


Varen blev tilføjet til kurven: