Overhold arbejdsmiljøloven på hjemmearbejde

Overhold arbejdsmiljøloven på hjemmearbejde

Arbejder en medarbejder hjemmefra i et omfang, der svarer til mindst én dag om ugen eller stort set to timer hver dag, er hjemmearbejdspladsen omfattet af arbejdsmiljøloven. For at overholde arbejdsmiljøloven skal hjemmearbejdspladsen leve op til en række krav. Det gælder, at:

  • Kontorstolen skal kunne indstilles individuelt til brugeren
  • Arbejdspladsen skal kunne justeres og tilpasses en korrekt arbejdsstilling
  • Bordpladen skal have en størrelse, der passer til opgaven og it-udstyrets betragtningsafstand
  • Der skal være fri plads til benene og fødderne under bordet

Du kan læse hele Arbejdstilsynets vejledning her.

Hvem har ansvaret for, at arbejdsmiljøloven bliver overholdt?

Ifølge arbejdsmiljøloven har arbejdsgiveren ansvaret for, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Det gælder både på arbejdspladsen og hjemme hos den enkelte medarbejder.

Medarbejderen skal dog medvirke til, at arbejdsforholdene i hjemmet overholder loven. Det skyldes, at arbejdsgiveren ikke har ret til at kontrollere arbejdsforholdene i medarbejderens hjem.

Hvilke krav skal møblerne på hjemmekontoret leve op til?

Det vigtigste i forhold til møbler på hjemmearbejdspladsen er, at de skal kunne justeres og tilpasses brugeren for at sikre den bedste arbejdsstilling. En almindelig køkkenstol eller en plads ved spisebordet er altså ikke godt nok og kan give skader og smerter.

Krav til arbejdsbord ifølge arbejdsmiljøloven

Arbejdsbordet skal være bredt og dybt nok til en fleksibel opstilling af skærm, tastatur og tilbehør. Jo større din skærm er, desto større afstand skal der være mellem dine øjne og skærmen. Bordet skal desuden også leve op til arbejdsmiljølovens krav om en arbejdsplads, der skal kunne “justeres og tilpasses en korrekt arbejdsstilling”. Her anbefaler vi højdejusterbare borde, så du kan variere din arbejdsstilling. Det er den mest effektive måde at undgå skader, og samtidig øger du din forbrænding og styrker dine muskler, når du f.eks. står mere op i løbet af dagen.

Korrekt arbejdsstilling

Krav til arbejdsstol efter arbejdsmiljøloven

Din arbejdsstol skal være stabil og justerbar. Stolen skal kunne indstilles i højden og sædet, så den passer til dig og dine behov. En god, ergonomisk kontorstol giver dig mulighed for at variere sædehældningen, sædedybden og ryglæn uafhængigt af hinanden.

Har du en ergonomisk kontorstol, så er det meget vigtigt at indstille stolen rigtigt. Forkert indstilling af stolen kan give smerter i nakke, skuldre og ryg. Vi anbefaler altid, at du læser brugsanvisningen på kontorstolen for at lære den godt at kende. En god start er at indstille sædehøjden, så begge fødder er placeret fladt på gulvet. Armene skal kunne hvile på bordet eller på kontorstolens armlæn i en 90 graders vinkel.

Del denne artikel


Varen blev tilføjet til kurven: