Guide: Vælg den rigtige bordlampe

Guide: Vælg den rigtige bordlampe

Den rette belysning ved din arbejdsstation er vigtigt, da det kan påvirke din velvære på arbejdspladsen. I denne guide lærer du, hvordan du vælger den helt rigtige bordlampe, der passer til dit behov.

ur ikonLæsetid: 4 min.

Når du arbejder ved din computer eller laver tegninger på skrivebordet, er det vigtigt, at du sørger for at få den rette belysning. Dårlig belysning kan medføre uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, træthed, hovedpine og irritere øjnene. Dermed vil det også kunne påvirke din effektivitet og produktivitet negativt i forhold til dine arbejdsopgaver.

Som en hovedregel skal belysningen tilpasses til det arbejde, du står og udfører. Eksempelvis kræver læsning mere lys end arbejdet ved tastaturet. Ved kontorarbejde foregår størstedelen af arbejdstiden ved en computerskærm, derfor vil det være oplagt at investere i en god bordlampe til skrivebordet.

Hvorfor er det vigtigt at have en bordlampe?

En god bordlampe er praktisk og fleksibel i forhold til andre typer lamper som loftlamper. Lyset på en bordlampe kan nemt styres imod et bestemt område eller retning, der passer til dine ønsker og behov. Du får altid den bedste belysning lige præcis, der hvor du arbejder. Derfor er lampen en uundværlige arbejdslampe i hverdagen på kontoret.


Bordlampen giver indretningen personlighed

Foruden at være en praktisk skrivebordslampe, kan den også bruges til at dekorere skrivebordet eller rummet med. I dag findes bordlamper i forskellige farver, former og designs. Vi har alt fra den diskrete bordlamper til de helt farverige lamper, der virkelig kan gøre underværker og tilføre noget personlighed i indretningen.

 • Costanzina bordlampe – messing stel

  4.00 out of 5
  2.085 kr. inkl. moms
 • NEOS retro bordlampe – Sunset Gold

  0 out of 5
  2.995 kr. inkl. moms
 • Tokyo bordlampe – sort

  0 out of 5
  1.555 kr. inkl. moms

Sådan vælger du den rigtige bordlampe til dit skrivebord

Der findes flere forskellige bordlamper til forskellige behov og formål. Nogle er kun beregnet til den ene bestemte formål, mens andre er mere fleksible og kan tilpasses efter ens behov og omgivelser.

Da belysningen påvirker vores velvære på arbejdet, stiller det naturligvis krav til bordlampen. For at forebygge generne, skal der være fokus på følgende faktorer, når du skal finde din næste bordlampe:

 • Blænding
 • Refleksioner
 • Kontrastforhold
 • Variation
 • Styring


Stort eller lille skrivebord?

En hovedregel er at vælge en bordlampe, som kan tilpasses til dit arbejde. Arbejder du f. eks. ved et stort skrivebord, skal du bruge en bordlampe, som har et bredt lysspredning og kan afgive kraftigt lys. Derimod, hvis vi snakker om et mindre skrivebord, hvor pladsen er begrænset, bør du vælge en bordlampe i passende størrelse med mindre kraftig lysstyrke og betydeligt mindre lysspredning.

Meget eller knap så meget lys?

Afhængig af din arbejdssituation og opgaver vil behovet for mængden af lys variere. Hvis du f. eks arbejder med at læse i bøger, priskataloger eller beskæftiger dig med fysisk håndarbejde, er det utrolig vigtigt med meget lys.

Til gengæld hvis du arbejder ved en computer kræver det mindre lys, da computeren i forvejen giver lys fra sig. Men du skal stadigvæk tænke på, jo mere lys der er i dine omgivelser, desto nemmere vil det være at koncentrere sig. Da for lidt lys nemt kan føre til hovedpine og træthed, hvis du hvert eneste gang skal anstrenge dig for at se.


Varieret arbejde

Er dit arbejde meget varieret, skal din bordlampe være fleksibel. Her kan løsningen være at kigge efter en bordlampe med fod, frem for en der er fastgjort til bordet med en klemme. En bordlampe med fod vil nemmere kunne flyttes rundt, således at det matcher dine skiftende arbejdsstillinger.


Primært arbejde foran computerskærmen

Består dit arbejde udelukkende af at sidde foran computerskærmen, bør du vælge en bordlampe, der har asymmetrisk fordeling af lyset. Dette gør at lyset jævnt kan fordeles i en skrå vinkel, så man reducerer ubehagelige refleksioner i skærmen.

Hvis du har et hæve sænkebord på arbejdet, skal du være opmærksom på at lyset fra bordlampen ikke blænder de personer, der sidder i nærheden.


Placér din bordlampe rigtigt

Når du endelig har fundet den helt rigtige bordlampe, så mangler du at tænke over, hvorhenne din kontorlampe skal placeres. Bordlampen skal placeres, der hvor du arbejder mest. Som regel plejer kontorarbejde at være ved et hæve sænke skrivebord ved computerskærmen. Står du i denne situation, skal du sørge for at placere lampehovedet cirka 40 cm over bordpladen, modsat den hånd, du skriver med. Samtidig skal lampehovedet være godt 50 cm fra skærmen, så lyset falder ind fra siden, og man undgår unødvendige refleksioner, der er anstrengende for øjnene.

 • Ascent med bordfod – sort

  0 out of 5
  3.222,50 kr. inkl. moms

Spar strøm med LED pærer

Det kan godt betale sig at købe en LED pære til din bordlampe. LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener. Ud over den årlige besparelse på elforbruget, sparer du også på indkøbet af pærer. Faktisk er LED lamper det mest energibesparende lys du overhovedet kan få idag.

Eksempel: Hver gang du køber 1 LED pære, svarer det faktisk til 7 halogenpærer. Det skyldes halogenpærens kortere levetid.

 • Giravolta LED bordlampe

  0 out of 5
  1.310 kr. inkl. moms
 • Giravolta LED gulvlampe

  0 out of 5
  2.485 kr. inkl. moms

Del denne artikel


Varen blev tilføjet til kurven: