Forebyg trætte øjne og hovedpine med godt arbejdslys

Forebyg trætte øjne og hovedpine med godt arbejdslys

Oplever du også hovedpine og trætte øjne efter en lang arbejdsdag? Læs, hvordan du bekæmper problemet med godt arbejdslys.

ur ikonLæsetid: 4 min.

Uanset om du er på arbejdspladsen eller sidder derhjemme sent om aftenen og arbejder, så er det rigtig vigtigt, at du altid har et godt arbejdslys til rådighed.

Så vigtigt er det med godt arbejdslys

God belysning har en positiv indflydelse på arbejdslysten og helbredet. Når belysningen ved skrivebordet er dårlig, så prøver kroppen at kompensere for det. Det er ved at indtage usunde og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger for at kunne se bedre. Desuden vil du også opleve efter en lang dag med dårlig lys, at du får trætte øjne og hovedpine. Det vil påvirke din effektivitet og produktivitet negativt.

Behovet for lys stiger med alderen, og derfor bør lyset tilpasses både til arbejdsopgaverne og til den enkelte persons behov. F.eks. vil en 60 årig behøve 5-6 gange mere lys end en 20 årige.

Husk, også at indstille arbejdsstolen og arbejdsbordet rigtigt, så du opnår den mest hensigtsmæssige arbejdstilling.

Arbejdspladsbelysningen består af en række ting

En arbejdspladsbelysning består ofte af en arbejdslampe, der giver et højere lysniveau på arbejdspladsen. Belysningen skal være tilpasset de funktioner og skiftende arbejdsopgaver, som udføres i lokalet. F. eks. kræver læsning mere lys end at arbejde ved tastetur.

Hvis dine arbejdsopgaver i rummet ændres, er det vigtigt at tilpasse belysning til de nye forhold. Det er en god idé at have flere lamper, der kan flyttes rundt. Arbejder du hjemme, der det også vigtigt at have en arbejdslampe.

Det skal du gøre for at opnå et godt arbejdslys

Sørg for at lyset fra arbejdslampen kommer ind fra siden under øjenhøjde. Vælg gerne en bordlampe med en justerbar arm.

Placering er bordlampen er også vigtigt at tænke på. Placeringen af arbejdslyset afhænger af om du er venstre- eller højrehåndet. For at opnå den bedste lysindfald, skal bordlampen anbringes på venstre side, hvis du er højrehåndet. Hvis du er venstrehåndet gælder det modsatte.

Sidst men ikke mindst, så bør du kombinere din arbejdslys med dagslys så vidt muligt. Forskning viser, at vi får ikke nok dagslys i løbet af dagen. Det kan have en indflydelse på vores trivsel og helbred. Du kan ikke bare nøjes med dagslys, selvom solen står højt på himlen. Dagslys består af direkte sollys og diffust lys fra himlen. Da dagslyset bidrager med varierende lysstyrke, er det nødvendig at du supplere med kunstig belysning.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vælger en arbejdslampe?

Ved vurdering af arbejdslamper skal du være opmærksom på fordelingen af lyset på bordoverfladen. Arbejdslamper med en asymmetrisk lysfordeling giver et bedre arbejdslys ved skriveborde og skærme end arbejdslamper, som udsender lyset symmetrisk. Lyset bør koncentreres der, hvor arbejdet primært bliver udført, og lampen skal placeres, så der ikke er direkte indkig til lyskilden.

Desuden skal du vælge en bordlampe, der ikke blænder. Når lyset blænder, kan det være svært at se det, man arbejde med tydeligt. Blændingen kan resultere i uhensigtsmæssige arbejdstillinger, træthed og hovedpine. Blænding viser sig bl.a. ved, at lyset virker skarpt, og man føler trang til at skygge for øjnene.

Del denne artikel


Varen blev tilføjet til kurven: